Employer: How is the VAT on the salary sacrifice payments calculated?

Using a £600 Certificate value with 12-month hire period as an example, VAT on salary sacrifice payments can be calculated in the following ways:

If the salary sacrifice amount paid by the employee includes VAT:

Monthly salary sacrifice inc. VAT = £600 / 12 months = £50
Net value = £50 / 1.20 = £41.67
VAT to be accounted for (Output Tax @ 20%) = £50 – 41.67 = £8.33

If the salary sacrifice amount paid by the employee excludes VAT:

Monthly salary sacrifice exc. VAT = £600 / 1.20 = £500 / 12 months = £41.67
VAT to be accounted for (Output Tax @ 20%) = £41.67 * 0.20 = £8.33

Did this answer your question? Thanks for the feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.